Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR)

SCROLL voor Praktische Zaken over de komende trainingen naar beneden.

De training is het Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) programma om klachten van stress, angstigheid en somberheid te doen verminderen. Deze is door dr. J. Kabat-Zinn van de Universiteit van Massachusetts eind jaren '70 ontwikkeld en vele malen wetenschappelijk onderzocht en effectief gebleken (zie evt. voor onderzoek hier). Uit de afgeleide Mindfulness-Based Cognitive Therapy (MBCT), verder ontwikkeld om terugval in een nieuwe depressie te voorkomen, gebruiken we ook enige elementen. Mindfulness is als term eigenlijk veel ouder en stamt oorspronkelijk uit de boeddhistische psychologie gericht op het oplossen van het menselijk lijden. De huidige training is echter ontdaan van ieder vorm van ideologie of religie en is dus voor iedereen geschikt.

De training is vooral geschikt voor het verminderen van stress-gerelateerde klachten, maar kan zeker ook gevolgd worden voor het verhogen van de kwaliteit van leven.

De groepstraining (max. 10 personen) bestaat uit 8 bijeenkomsten. Iedere bijeenkomst staat in het teken van (a) een thema (zoals Loslaten van Gedachten, Omgaan met Emoties, etc.), (b) oefenen met mindfulness vaardigheden, (c) bespreking van hoe het (thuis) gaat met oefenen.

Oefenen met mindfulness vaardigheden

Mindfulness vaardigheden die worden geoefend zijn: (a) bewuste aandacht voor wat zich aandient in het moment, (b) opmerken en kunnen loslaten van eigen gedachten, (c) erkennen en accepteren van de huidige innerlijke ervaring zoals die is, op een vriendelijke manier. Dit wordt geoefend middels verschillende oefeningen, waarbij steeds wordt opgemerkt waar de aandacht is (vaak in het denken) en steeds wordt teruggebracht naar de eenvoudige feiten van het moment, zoals gewaarwordingen in het lichaam (bodyscan en milde mindful yoga), ademhaling (meditatie), of maar ook bijvoorbeeld geluiden of de eigen gevoelens. Door de oefeningen leer je om je meer vrij te voelen van je automatische gedachten en gevoelens, zodat je meer ontspannen jezelf kunt zijn. Download hier een gratis kennismakingsmindfulnessoefening (MP3, 14 min) van Ivan, de trainer: DOWNLOAD 

 

Praktische zaken

De trainer is dr. Ivan Nyklicek, gecertificeerd (VMBN cat. 1 en VVM) mindfulness trainer, die al sinds 2005 de trainingen in Tilburg geeft! Meer informatie over de trainer is hier te vinden.

De training behelst 8 wekelijkse avonden van maximaal twee-en-half uur (van 19.30-22.00). Als deelnemer krijg je ook "huiswerk", thuis wordt ook volop geoefend, liefst dagelijks minimaal 30 minuten! Thuis oefenen is namelijk belangrijk voor het losweken van vaak jarenlang opgebouwde automatische patronen zodat een goed effect van de training en een echte innerlijke verandering kan plaatsvinden.

UNIEK: bij ons is de Mindfulness training inclusief gratis maandelijkse opfrisbijeenkomsten voor wie wil! Dit vergemakkelijkt het bijhouden van een mindfulle manier van leven.  

Locatie: De trainingen worden fysiek gegeven op locatie in het centrum van Tilburg (Poststraat 7a).

   

Data van de resterende mindfulness trainingen in 2024:

(voor Tarieven, zie hier):

- September - November 2024 training: woensdagavonden van 19:30-22:00 vanaf 25 september: 25 september; 2, 9, 16, 30 oktober, en 6, 13 en 20 november.

Zoals boven vermeld is dit inclusief de mogelijkheid om aan de gratis opfrisbijeenkomsten deel te nemen, zie hieronder voor meer details.

Meer inhoudelijke informatie over mindfulness vind je hier.

En als je graag nog meer informatie wilt, neem gerust contact met ons door hier te klikken.

Als je je wilt inschrijven voor een training, klik dan hier

 

Voorlichting mindfulness training

Op de Universiteit van Tilburg is in 2010 een uitgebreide voorlichtingsbijeenkomst over stress, mindfulness en de training opgenomen door de trainer. Klik hier om die te bekijken (er zit ook een mindfulness oefening in). Tip: voor een beter zicht op de spreker/trainer (inmiddels wel wat ouder geworden ;-), klik op zowel de bovenste als de onderste van de meest rechtse ikoontjes. Let niet op de informatie aan het einde van de video betreffende inschrijving; zie daarvoor uitsluitend deze website.

 

Opfrisbijeenkomsten en Mindfulness Dag

Al vanaf 2014 bieden wij ook maandelijkse gratis opfrisbijeenkomsten voor iedereen die de mindfulness training bij mij heeft gevolgd! Tijdens deze avonden wordt er geoefend met de verschillende mindfulness oefeningen. Aan het einde is er de mogelijkheid om ervaringen met mindfulness en de daarmee verbonden zaken te delen. Op deze bijeenkomsten, waarop je goed tot jezelf kunt komen, is een van de manieren die helpen om de mindfulness beoefening levend(ig) te houden.

De tijden zijn doorgaans op een donderdagavond van 19:30 tot maximaal 21:00 in een ruimte op de Universiteit, tenzij anders aangegeven. De data van de komende bijeenkomsten zijn als volgt (altijd onder voorbehoud; check deze site steeds voor evt. updates):

5 sep; 3 okt; 7 nov; 12 dec; 9 jan; 6 feb; 6 maart; 3 apr; 8 mei; 5 juni; 3 juli

 

Daarnaast wordt er jaarlijks een Mindfulness Dag gehouden, voor degenen die de oefening eens willen verdiepen door een groot deel van de dag mindful door te brengen. Op die dag, van 10-16 uur, wordt er volop geoefend, in stilte (wel onder begeleiding van Ivan uiteraard), met de verschillende mindfulness oefeningen. Maximaal 12 personen. Kosten: 25 Euro (excl. lunch, zelf mee te nemen, ook die wordt in stilte genuttigd). In 2024 wordt die gehouden op zondag 3 november (bij voldoende belangstelling).

Je kunt je hiervoor hier aanmelden door hier te klikken.  

Ook bestaat bij voldoende belangstelling de mogelijkheid, voor degenen die zich verder willen verdiepen in mindfulness, tot het volgen van onze mindfulness vervolgtraining